Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-1 Zemní práce

18 - Povrchové úpravy terénu

Založení trávníku

Založením trávníku se rozumí se rozumí založení trávníku letištního, lučního, parkového a parterového výsevem nebo parkového výsevem nebo drnováním na půdě (nebo ve vegetačních prefabrikátech) předem připravené v rovině nebo na svahu (bez dodání osiva). Obsahem standardu je ruční rozhození travního semene na připravenou humusovku včetně nabrání semene do rozsévačky, zahrabaní nebo zasekání travního semene železnými hráběmi, uválení plochy ručním dřevěným válcem včetně potřebného přemísťování válce během práce, zašlapání plochy dřevěnými šlapadly včetně připojení a odpojení šlapadel, založení první řady drnu včetně rozměření a dalšího pokládání, upevnění drnu dřevěnými kolíky ve svahu bez výroby kolíků, udusání drnu lehkým dřevěným dusadlem včetně potřebné manipulace při dusání, postřik oseté nebo zadrnované plochy hadicí bez připojení a odpojení hadice k hydrantu, pojezd traktoru se smykem nožovým závěsným, strojem secím, strojem žacím obracečem a shrnovačem, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit druh osiva a sklon plochy (v rovině, ve svahu).

Setí zemědělských kultur

Setím zemědělských kultur se rozumí setí zemědělských kultur pomocí traktoru a secího stroje (bez dodávky osiva). Obsahem standardu je nasypání osiva do secího stroje a pojezd traktoru se strojem secím. Popis standardu musí vymezit plochu setí a sklon osévané plochy.

Zpevnění ploch drnováním

Zpevněním ploch drnováním se rozumí zatravnění na předem připravené půdě a založení hřišťového trávníku drnováním plošným nebo čtvercovým v rovině nebo na svahu (bez dodání drnů). Obsahem standardu je i pokosení, naložení a odvoz odpadu do 20 km (u hřišť do 10 km) se složením, kolíky ve svahu bez výroby kolíků, udusání drnu lehkým dřevěným dusadlem včetně potřebné manipulace při dusání, postřik oseté nebo zadrnované plochy hadicí bez připojení a odpojení hadice k hydrantu, pojezd traktoru se strojem žacím, obracečem a shrnovačem, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit sklon drnované plochy.

Květinová skalka zakrytá kameny

Květinovou skalkou se rozumí zhotovení skalky z přírodního kamene s vyhloubením drenážních stružek a jejich vyplnění štěrkopískem při zakrytí kameny od 25% do 75% povrchu (bez dodávky sazenic). Obsahem standard je i dodání štěrkopísku a kamene, rozložení lomového kamene, vyhloubení drenážních stružek včetně vyplnění štěrkopískem, usazení a přihrnutí sazenic, zalití, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit procento zakrytí povrchu kameny.

Rozprostření zemin schopných k zúrodnění

Rozprostřením zemin se rozumí rozprostření zemin schopných k zúrodnění v rovině nebo ve sklonu. Obsahem standardu je práce prováděná dozerem. Popis standardu musí vymezit požadovanou tloušťku vrstvy zeminy.

Prostá úprava pláně v rostlém terénu v zářezech, úprava pozemku s rozpojením a přehrnutím, úprava pláně dálnic v zářezech

Prostou úpravou pláně v rostlém terénu (zářezech) se rozumí vyrovnání výškových rozdílů v zářezech se zhutněním nebo bez zhutnění, úpravy pozemků s rozpojením a přehrnutím horniny a odstranění kamene z pozemku odklizením na hromady. Obsahem standardu pro úpravu pláně v zářezech je urovnání všech nově zřizovaných ploch vodorovných nebo ve sklonu do 1:5 pod zpevnění ploch jakéhokoliv druhu, pod humusování, drnování apod. Obsahem standardu pro úpravu pozemku s rozpojením a přehrnutím horniny je zahrnutí úvozových cest a prohlubní na upravovaných pozemcích, zřízení zemních teras, srovnání výšky přes 500 mm, sejmutí ornice z pozemku a její odhrnutí na dočasnou skládku nebo přihrnutí ornice z dočasné skládky na upravený pozemek s rozprostřením, urovnání povrch pozemku s tolerancí plus-mínus 100 mm. Popis standardu musí vymezit třídu horniny a pro úpravy pozemků s rozpojením a přehrnutím ještě vzdálenost přemístění.

Odstranění kamene

Odstraněním kamene se rozumí odklizení kamene z pozemku sbíráním nebo s odkopáním. Obsahem standardu je odklizení do vzdálenosti 10 m na hromady nebo naložení na dopravní prostředek a to i odstranění patek sloupů chmelnicových konstrukcí. Popis standardu musí vymezit hmotnost jednotlivých kamenů.

Úprava pláně vyrovnáním výškových rozdílů na násypech nebo na stavbách dálnic na násypech a kypření výsypek

Prostou úpravou pláně na násypech se rozumí vyrovnání výškových rozdílů na násypech se zhutněním nebo bez zhutnění, kypření povrchu výsypek. Obsahem standardu pro úpravu pláně na násypech je urovnání všech nově zřizovaných ploch vodorovných nebo ve sklonu do 1:5 pod zpevnění ploch jakéhokoliv druhu, pod humusování, drnování apod. Obsahem standardu pro kypření výsypek je i naložení chemických prostředků do cisterny bez nákladů na dodávky chemických prostředků. Popis standardu musí vymezit třídu horniny, způsob uložení (nehutněné, hutněné) a pro kypření výsypek množství a sklon.

Rozprostření a převrstvení ornice

Rozprostřením ornice se rozumí rozprostření a urovnání ornice, převrstvením se rozumí převrstvení ornice na skládce. Obsahem standardu je i nutné přemístění hromad nebo dočasných skládek na místo potřeby ze vzdálenosti do 30 m rozhrnutí ornice z hromad do vzdálenosti 3 m od jejich těžiště, udusání ornice ručním pěchem nebo lopatou tak, aby zbylé prohlubně pod třímetrovou latí nebyly větší než 20 mm, práce prováděné dozerem. Popis standardu musí vymezit tloušťku vrstvy ornice při rozprostření.

Rozrušení povrchu na kamenouhelných hlušinách

Rozrušením povrchu na kamenouhelných hlušinách se rozumí rozrušení povrchu na kamenouhelných hlušinách do hloubky 200 mm a v hořících a prohořelých do hloubky 700 mm. Obsahem standardu je práce prováděná dozerem.

Plošná úprava terénu s urovnáním povrchu bez doplnění ornice v hornině 1 až 4

Plošnou úpravou terénu bez doplnění ornice se rozumí urovnání terénu v hornině 1 až 4 v rovině nebo na svahu a platí pro vyrovnání nerovností dosud neupraveného rostlého nebo ulehlého terénu. Obsahem standardu jsou odkopávky terénních nerovností, zásyp prohlubní materiálem získaným okopávkou, udusání zasypaných prohlubní ručním pěchem tak, aby zbylé nerovnosti pod přiloženou třímetrovou latí nebyly větší než 2 cm. Popis standardu musí vymezit nerovnost terénu a sklon svahu.

Svahování trvalých svahů do projektovaných profilů v zářezech (na násypech)

Svahováním v zářezech se rozumí svahování trvalých svahů do projektovaných profilů, s potřebným přemístěním výkopku při svahování a platí pro svahování všech nově zřizovaných ploch výkopů nebo násypů ve sklonu přes 1:5 a pro úpravu lavic (berem) šířky do 3 m přerušujících svahy, pod jakékoliv zpevnění ploch, pod humusování, drnování apod., pro úpravy dna a stěn silničních a železničních příkopů a pro úpravy dna šířky do 1 m melioračních kanálů a vodotečí. Obsahem standardu je urovnání svahů se sklonem větším než 1:5, odkopávka terénních nerovností do tloušťky 10 cm, zásyp prohlubní materiálem získaným okopávkou, udusání zasypaných prohlubní ručním pěchem tak, aby zbylé nerovnosti pod přiloženou třímetrovou latí nebyly větší než 2 cm, práce prováděné dozerem a universálním dokončovacím strojem. Popis standardu musí vymezit třídu horniny.

Zpevnění svahu plůtky

Zpevněním svahu plůtky se rozumí zpevnění svahu plůtky výšky 250 mm, při vzdálenosti plůtků 1 m křížově uspořádaných, při sklonu svahu do 1:2 s výplní plůtkových polí oblázky nebo lomovým kamenem, zpevnění svahu o sklonu do 1:2 plůtky z vrbového proutí vpleteného mezi kůly při křížovém uspořádání plůtků, zpevnění svahu vrbovými povázkami položenými vodorovně nebo šikmo ve vzdálenosti 1 m od sebe, zpevnění svahu o sklonu do 1:2 plůtkem do záseků s vykopáním, vyplněním, urovnáním záseku a celých ploch ornicí nebo substrátem. Obsahem standardu je zaražení kolíků do svahu, propletení živými pruty (plůtek z vrbového proutí výšky 250 mm) rychle rostoucích dřevin a zajištění vázacím drátem, výplň oblázky nebo lomovým kamenem, zhotovení povázek pomocí vázacího drátu, podložení vrstvou z vrbového proutí, násyp štěrkopískem, zhotovení povázek pomocí vázacího drátu, podložení vrstvou z vrbového proutí, násyp štěrkopískem, vykopání záseků, zaražení kolíků, vyplnění a urovnání záseků a celých ploch ornicí nebo substrátem. Popis standardu musí vymezit pro :

Svahování trvalých svahů do projektovaných profilů na násypech

Svahováním se rozumí svahování trvalých svahů do projektovaných profilů, s potřebným přemístěním výkopku při svahování a platí pro svahování všech nově zřizovaných ploch výkopů nebo násypů ve sklonu přes 1:5 a pro úpravu lavic (berem) šířky do 3 m přerušujících svahy, pod jakékoliv zpevnění ploch, pod humusování, drnování apod., pro úpravy dna a stěn silničních a železničních příkopů a pro úpravy dna šířky do 1 m melioračních kanálů a vodotečí. Obsahem standardu je urovnání svahů se sklonem větším než 1:5, odkopávka terénních nerovností do tloušťky 10 cm, zásyp prohlubní materiálem získaným okopávkou, udusání zasypaných prohlubní ručním pěchem tak, aby zbylé nerovnosti pod přiloženou třímetrovou latí nebyly větší než 2 cm, práce prováděné dozerem a universálním dokončovacím strojem.

Rozprostření a urovnání ornice v rovině nebo ve svahu

Rozprostřením ornice se rozumí rozprostření a urovnání ornice s případným nutným přemístěním z hromad nebo dočasných skládek na místo stavby do 30 m a to buď v rovině nebo ve svahu (bez nákladů na ornici). Obsahem standardu je rozhrnutí ornice na svahu z hromad – udusání ornice ručním pěchem nebo lopatou tak, aby zbylé prohlubně pod třímetrovou latí nebyly větší než 20 mm, práce prováděné dozerem, práce prováděné universálním dokončovacím strojem kolovým. Popis standardu musí vymezit sklon svahu, tloušťku vrstvy ornice a plochu souvislé vrstvy ornice.

Doplnění ornice v rovině nebo ve svahu

Doplněním ornice se rozumí doplnění ornice na travnatých plochách tloušťky do 50 mm s přemístěním do 3 m vodorovně v rovině nebo na svahu (bez nákladů na ornici). Obsahem standardu je rozhrnutí ornice z hromad do vzdálenosti 3 m od jejich těžiště – udusání ornice ručním pěchem nebo lopatou tak, aby zbylé prohlubně pod třímetrovou latí nebyly větší než 20 mm. Popis standardu musí vymezit sklon svahu.

Vyplnění otvorů ornicí v mřížovinových nebo vylehčených tvárnicích nebo panelech ornicí

Vyplněním otvorů ornicí v tvárnicích nebo panelech se rozumí vyplnění otvorů v tvárnicích nebo panelech pro jakýkoliv tvar a velikost otvorů tvárnic (bez nákladů na dodávku ornice). Obsahem standardu je rozhrnutí ornice z hromad do vzdálenosti 3 m od jejich těžiště – udusání ornice ručním pěchem nebo lopatou.

Síje travního semene do misek ve stržích

Síjemi travního semene do misek ve stržích se rozumí osetí misek průměru 600 mm bez nákladů na dodávku osiva. Obsahem standardu je příprava zeminy v misce, rozhození semene, zahrabání semene, udusání, zalití.

Obrovnávka svahů násypů

Obrovnávkou svahů násypů se rozumí obrovnávka svahů násypů sypaných z kamene, s vybráním , potřebným přemístěním a uložením kamenů ložnými plochami kolmo k líci svahu. Obsahem standardu je i vyklínování spár drobnými kameny, tloušťky obrovnávky. Popis standardu musí vymezit tloušťku obrovnávky.

Vyplnění otvorů zpevňovacích prefabrikátů

Vyplněním otvorů zpevňovacích prefabrikátů ornicí se rozumí vyplnění otvorů ornicí nebo substrátem pro výsadbu rostlin o tloušťce vrstvy 100 až 150 mm (bez nákladů na ornici nebo subtrát). Obsahem standardu je vyplnění otvorů zpevňovacích prefabrikátů ornicí v tloušťce vrstvy přes 100 do 150 mm, udusání ornice lopatou. Popis standardu musí vymezit sklon svahu.

Zpevnění svahu prkny

Zpevněním svahu prkny se rozumí zhotovení konstrukce zpevnění svahu včetně dodání řeziva. Obsahem standardu je zaražení ocelové tyče průměru 18 – 22 mm délky 600 – 800 mm do rostlého terénu, zhotovení roubeni z prken zapřením o zaražené tyče, zásyp ornicí nebo substrátem. Popis standardu musí vymezit sklon svahu.

Hloubení a kopání jamek, plošek a rýh

Hloubením a kopáním jamek, plošek a rýh pro výsadbu sazenic se rozumí zhotovení jamek , plošek a rýh pro výsadbu sazenic v rovině nebo na svahu, bez výměny půdy nebo s částečnou či úplnou výměnou půdy, v zeminách 1 až 5, v kamenouhelných hlušinách a ve štěrkových nánosech, v půdách zabuřeněných i nezabuřeněných. Obsahem standardu je rozpojení horniny ručním nářadím, výhoz výkopku s uložením na hromadu nebo na dopravní prostředek, nahrnutí ornice nebo substrátu a technologická nákladní doprava (odvoz do vzdálenosti 20 km a složení). Popis standardu musí vymezit druh práce, sklon svahu, objem a rozměry jamek, šířku a hloubku rýh, velikost plošky, třídu zeminy, množství výměny půdy v %.

Výsadba květin do připravené půdy se zalitím

Výsadbou květin se rozumí výsadba letniček nebo dvouletek prostokořenných, trvalek, cibulí nebo hlíz a květin hrnkovaných a to i s příplatkem do nádob, na skalky nebo do zídek (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je případné odstranění napadané zeminy, usazení sazenice (cibule, hlízy) do jamky, přihrnutí zeminou a zalití. Popis standardu musí vymezit druh květin a u květin hrnkovaných průměr květináče.

Založení záhonu

Založením záhonu se rozumí založení záhonu pro výsadbu rostlin s urovnáním, v hornině 1 až 4 nebo na starém trávníku, v rovině nebo na svahu a s případným naložením odpadu na dopravní prostředek a odvozem do 20 km. Obsahem standardu je i jedno obdělání půdy nakopáním, frézováním nebo rytím, urovnání, případné naložení odpadu na dopravní prostředek, technologická nákladní doprava(odvoz do vzdálenosti 20 km a složení). Popis standardu musí vymezit sklon svahu a třídu horniny.

Obdělávání půdy sadovnické

Obděláváním půdy sadovnickým se rozumí:

Obsahem standardu je rozpojení horniny a její urovnání ručním nářadím, rozpojení horniny a její urovnání pomocí traktoru a přívěsných zařízení, naložení chemických prostředků do cisterny, pojezd traktoru s cisternou a provádění postřiku, namíchání osiva, živin a spojovacích látek s vodou, nalití do secího stroje, pojezd traktoru se secím strojem a provádění setí, pojezd traktoru s pluhem čtyřradlicovým s prováděním podmítky, pojezd traktoru s pluhem čtyřradlicovým s prováděním orby střední na hloubku od 180 do 250 mm, hluboké na hloubku přes 250 mm, pojezd traktoru se smykem nožovým závěsným na obdělávaných plochách, provádění smykování a technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit způsob, druh a výměru obdělávání půdy, hloubku obdělávání, sklon a druh obdělávané plochy, třídu horniny, ulehlost půdy.

Kypření meziřadových pásů rotačním kypřičem

Obsahem standardu je kypření meziřadových pásů jednosměrné nebo dvousměrné pojezdem traktoru s rotačním kypřičem.

Zemědělské obdělávání půdy pro rekultivace

Zemědělským obděláváním půdy pro rekultivace se rozumí :

Obsahem standardu je pojezd traktoru s potřebnými stroji, pojezd kombajnu, pojezd fekálního vozu apod. a technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit hloubku orby a kypření, sklon a výměru upravované plochy, druh hnojiv, výnos obilovin, kukuřice, slámy a silážních směsek v t/ha, a přepravní vzdálenost vodorovného přemístění.

Příprava nádob pro vysazování rostlin

Přípravou nádob se rozumí příprava nádob pro vysazování rostlin o výšce nádoby do 700mm. Obsahem standardu je zřízení vsakovací vrstvy, naplnění nádob zeminou neb substrátem, případné osazení a stabilizace nádoby na místě. Popis standardu musí vymezit plochu nádoby.

Výsadba sazenic stromů nebo keřů a stromů nebo keřů s kořenovým balem pro hydromeliorace lesnickotechnické

Výsadbou sazenic stromů nebo keřů a stromů nebo keřů s kořenovým balem se rozumí výsadba sazenic (školkovaných, odrostků), stromů nebo keřů s kořenovým balem v rašelinových kelímcích nebo v jutovém obalu, keřů bez balu a výsadba sazenic sazečem do předem vyhloubených jamek, do plošek nebo do půdy nepřipravené. Obsahem standardu je pro stromek (bez nákladů na dodávku stromů a kůlů) zatlučení kůlu bez stromku, usazení stromku do jamky, protřepání kořenů, zasazení stromku se zasypáním volnou zeminou, sestřižení koruny a kořenů, připevnění kůlu popruhem, úprava vodní misky, zalití a pro keř (bez nákladů na dodávku keřů) usazení keře do jamky(rýhy, plošky), protřepání kořenů, zasazení keře se zasypáním kořenů, odstranění balu, sestřižení kořenů, úprava vodní misky, zalití. Popis standardu musí vymezit výšku a druh stromů a keřů, průměr jamky, průměr kelímku nebo balu.

Výsadba dřevin pro plochu a úpravu území

Výsadbou dřevin pro plochu a úpravu území se rozumí výsadba dřevin s balem, výsadba keřů do předem vyhloubených jamek nebo nádob a výsadba keřů se zřízením zářezů v rovině, ve svahu a do skalek. Obsahem standardu je usazení dřeviny do jamky(rýhy, plošky), protřepání kořenů, zasazení dřeviny se zasypáním kořenů, odstranění balu, sestřižení kořenů, úprava vodní misky, zalití (bez nákladů na dodávku dřevin), kopání zářezů, přehození výkopku k patě svahu, vyplnění zářezů ornicí (bez nákladů na dodávku ornice). Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy, průměr balu, výška keře, vzdálenost zářezů.

Výsadba stromu bez balu, ukotvení dřeviny třemi a více kůly a výsadba rostlin s balem nebo bez balu do zpevňovacích prefabrikátů nebo na svahy zpevněné prkny pro plochu a úpravu území

Výsadbou stromu bez balu, ukotvení dřeviny třemi a více kůly a výsadba rostlin do zpevňovacích prefabrikátů nebo na svahy zpevněné prkny se rozumí výsadba stromu do předem vyhloubené jamky, ukotvení dřeviny třemi a více kůly při průměru kůlů do 100 mm s ochranou proti poškození v místě vzepření a výsadba rostlin na zpevněných svazích do předem ornicí nebo substrátem vyplněných otvorů nebo ploch mezi prkny. Obsahem standardu je šikmé seříznutí kůlů, zhotovení bandáže v místě vzepření kůlů z jutového pásu zpevněného vázacím drátem, přiklepnutí kotvících kůlů do země, svázání kůlů vázacím drátem, usazení stromku do jamky, protřepání kořenů, zasazení stromku se zasypáním volnou zeminou, sestřižení koruny a kořenů, připevnění kůlu popruhem, úprava vodní misky, zalití. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy, výšku kmene, délku kůlů a průměr balu.

Výsadba sazenic lesních dřevin pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin se rozumí výsadba bez vykopání jamek v zemině třídy 1 až 5, kamenouhelných hlušinách a hutnických odvalech a výsadba sazenic s vykopáním jamek v půdě zabuřeněné nebo nezabuřeněné v zemině třídy 1 až 5. bez nákladů na dodání sazenic. Obsahem standardu je usazení sazenice do jamky, přihrnutí zeminou, zalití, rozpojení horniny ručním nářadím, výhoz výkopku s uložením na hromadu. Popis standardu musí vymezit výšku sazenic, třídu zeminy, průměr a hloubku jamek.

Výsadba sazenic lesních dřevin jehličnatých sázecím strojem v řadě pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin jehličnatých se rozumí výsadba lesních dřevin prostokořenných nebo obalovaných sázecím strojem v řadě, v zemině o sklonu do 1:6 (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je sázení sazenic pomocí pojezdu traktoru se strojovým sazečem lesních porostů. Popis standardu musí vymezit počet kusů sazenic v řadě a třídu osazované zeminy.

Příprava dřeviny k přesazení pro plochy a úpravu území

Přípravou dřevin k přesazení se rozumí příprava dřevin s balem bez výměny půdy v rýze, s vyhnojením organickými hnojivy, v rovině nebo na svahu a platí pouze pro přípravu dřevin, které nejsou majetkem dodavatele a pro přípravu dřeviny k přesazení jedno nebo více vegetačních období před přesazením. Obsahem standardu je i potřebná zálivka před přípravou dřeviny a prolití při záhozu rýhy. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy a průměr balu.

Výsadba pro hydromeliorace lesnickotechnické

Výsadbou s vyhloubením štěrbiny se rozumí výsadba řízků a prutů s vyhloubením štěrbiny v půdách nezabuřeněných i zabuřeněných.

Výsadba s vyhloubením štěrbiny a výsadba kůlových sazenic pro hydromeliorace lesnickotechnické

Výsadbou s vyhloubením štěrbiny se rozumí výsadba řízků a prutů s vyhloubením štěrbiny v půdách nezabuřeněných i zabuřeněných a výsadbou kůlových sazenic se rozumí výsadba kůlových sazenic v půdě soudržné nebo nesoudržné. Obsahem standardu je vyhloubení štěrbiny, vytlačení jamky v soudržné zemině průbojem, vykopání jamky v nesoudržné zemině, osazení kůlu, osazení sazenice, zasypání hlínou připravenou u okraje jamky, stlačení zásypu a urovnání povrchu terénu kolem osazeného kůlu. Popis standardu musí vymezit druh půdy(soudržná, nesoudržná) a hloubku zaražení.

Výsadba sazenic lesních dřevin listnatých sázecím strojem v řadě pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin jehličnatých se rozumí výsadba lesních dřevin prostokořenných nebo obalovaných sázecím strojem v řadě, v zemině o sklonu do 1:6.(bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je sázení sazenic pomocí pojezdu traktoru se strojovým sazečem lesních porostů. Popis standardu musí vymezit počet kusů sazenic v řadě a třídu osazované zeminy.

Zhotovení obalu kmene z juty

Zhotovením obalu z juty se rozumí obalení kmene a spodních větví stromu jutou v jedné nebo ve dvou vrstvách, na svahu i v rovině. Obsahem standardu je nastříhání jutových pásů, obalení kmene a spodních větví jutou, stažení vázacím drátem, odstranění obalu. Popis standardu musí vymezit sklon osázené plochy a počet vrstev.

Vyzvednutí dřeviny k přesazení a odstranění obalu kmene

Vyzvednutím dřeviny k přesazení se rozumí pouze vyzvednutí dřeviny k přesazení s balem, která není majetkem dodavatele. Obsahem standardu je nastříhání jutových pásů, obalení kmene a spodních větví jutou, stažení vázacím drátem, odstranění obalu a osazení pomocí přesazovače stromů a traktoru. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy a průměr balu.

Výsadba sazenic rychle rostoucích dřevin pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic rychle rostoucích dřevin se rozumí výsadba sazenic rychle rostoucích dřevin bez nebo s vykopáním jamek v zemině 1 až 4 v půdách nezabuřeněných i zabuřeněných (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem je úprava kořenů a korunky, usazení sazenice do jamky, přihrnutí zeminou, zalití, vykopání jamky, odhození zeminy na hromadu. Popis standardu musí vymezit průměr a hloubku jamek, druh půdy (nezabuřeněná, zabuřeněná) a třídu zeminy.

Výsadba živého plotu

Výsadbou živého plotu se rozumí výsadba živého plotu do předem vyhloubené rýhy z dřevin výšky do 1 m (výška dřeviny se měří před sestřižením), s balem do průměru 300 mm nebo bez balu, v rovině i na svahu. Obsahem standardu je usazení keře do rýhy, protřepání kořenů, zasazení keře se zasypáním kořenů, odstranění balu, sestřižení kořenů, úprava vodní misky, zalití. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy.

Ošetřování sazenic

Ošetřováním sazenic se rozumí:

Obsahem standardu je ožínání sazenic ručně, uložení vyžatého plevele na vyžatou plochu v okruhu kolem sazenic, odplevelení, nakypření, vypletí, odstranění poškozených částí dřeviny, případné složení odpadu na hromadu nebo naložení na dopravní prostředek, složení, technologická nákladní doprava, namíchání postřiku, naplnění do postřikovače, pojezd traktoru s postřikovačem a provedené postřiku, rozhození granulátu meziřádkově nebo hnízdově, kontrola výsadby, nahrazení uhynulých sazenic nebo semenáčků novými, kontrola výsadby, nahrazení uhynulých sazenic nebo semenáčků novými, okopání sazenic do hloubky 100 mm a do čtverce 500 x 500 mm ručně, odstranění plevele a jeho ponechání vedle okopaných ploch zřízení a odstranění bednění kolem stromu jako ochrana před poškozením stavebním provozem, řezání desek na míru, sbíjení bednění, demontáž, obrytí sazenic hluboké v kruhové ploše 1500 mm ručně, odstranění plevele a jeho ponechání vedle rytých ploch, prokopání půdy ručně v řádcích kolem sazenic do hloubky 100 mm při šířce pásu od 500 do 600 mm, ruční odstranění nánosu naplaveného bahna, trávy a křovin, narovnání a podepření sazenic, nasbírání kamene na místě kolem sazenic, donáška kamene do 50m, obložení jamek kamenem, nakopání zeminy, donáška ze vzdálenosti do 50 m, uložení zeminy kolem sazenic, zaražení kůlu vedle sazenice, upevnění sazenice ke kůlu motouzem, výchovný a udržovací řez dřevin, odnesení odpadu do 200 m, spálení odpadu, namíchání ochranného prostředku, nátěr nebo postřik ochranným prostředkem, ovázání sazenice rákosem, obalení sazenice papírem a zajištění motouzem, opíchání sazenice dokola rozsochami, klestem nebo vrbovým proutím, promíchání hnojiva se zeminou, rozhoz hnojiva organického, strojeného nebo vápenného, vpravení do půdy.

Popis standardu musí vymezit:

Ošetření a ochrana sazenic při rekultivaci

Ochranou a ošetřováním sazenic se rozumí:

Obsahem standardu je:

Hnojení roztokem hnojiva

Hnojením roztokem hnojiva se rozumí hnojení roztokem hnojiva s dovozem vody do 10 km v rovině nebo na svahu (bez nákladů na dodávku hnojiva). Obsahem standardu je dovoz vody do 10 km, namíchání roztoku, nalití roztoku do cisterny, postřik roztokem pomocí pojezdu vozíku dopravního s cisternou (např. MULTIKAR).

Osazení kůlů

Osazením kůlů se rozumí osazení kůlů k dřevině s uvázáním délky kůlů do 2m nebo přes 2 do 3 m (bez nákladů na dodávku kůlu). Obsahem standardu je zaražení kůlu vedle sazenice, upevnění sazenice ke kůlu popruhem bavlněným, zajištění popruhu hřebíkem do kůlu

Výsadba obalovaných sazenic

Výsadbou obalovaných sazenic se rozumí výsadba obalovaných sazenic do předem připravených jamek s jejich donesením na vzdálenost do 50 m v rovině nebo ve sklonu v zemině 1 až 5, v kamenouhelných hlušinách a hutnických odvalech (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je odstranění balu, usazení sazenice do jamky, protřepání kořenů, zasazení sazenice se zasypáním volnou zeminou, sestřižení koruny a kořenů, úprava vodní misky, zalití. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy a třídu zeminy.

Mulčování vysazených rostlin

Mulčováním se rozumí plošné rozprostření organické hmoty na povrchu půdy s případným naložením odpadu na dopravní prostředek, odvozem do 20 km a se složením (bez nákladů na dodávku mulče). Obsahem standardu je rozprostření organické hmoty v souvislé vrstvě na povrch půdy, naložení odpadu na dopravní prostředek, odvoz do 20 km, složení, případné zhotovení jízdní dráhy a technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit sklon mulčované plochy a tloušťku mulče.

Síje listnáčů

Síji listnáčů se rozumí osetí hnízdová do plošek s přípravou půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné, ve stržích do misek s přípravou půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné, jednotlivých žaludů bez přípravy půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné a naplno břízy bez přípravy půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné bez nákladů na dodávku osiva. Obsahem standardu je sloupnutí drnu, prokopání a promísení půdy, odstranění nežádoucích součástek, vyklepání země z drnu do plošky, rozložení obrácených drnů kolem plošky, osetí do plošek, sázení jednotlivých žaludů bez přípravy půdy, osetí semenem břízy naplno bez přípravy půdy, zřízení misky, přivezení zeminy ze vzdálenosti do 20 m, zasypání misky, vysetí semene s přihrnutím zeminy a položení klestu.

Hnojení půdy nebo trávníku

Hnojením půdy nebo trávníku se rozumí hnojení rozprostřením na široko nebo rozdělením k jednotlivým rostlinám rašeliny, umělých hnojiv, vitahumu, kompostu nebo chlévské mrvy v rovině nebo na svahu (bez nákladů na dodávku hnojiva). Obsahem standardu je příprava hnojiva, rozhození hnojiva, přihrnutí hnojiva k jednotlivým rostlinám. Popis standardu musí vymezit sklon obdělávané plochy, druh a způsob aplikace hnojiva.

Shrabání pokoseného porostu a organických naplavenin

Shrabáním pokoseného porostu se rozumí shrabání pokoseného divokého porostu, vodního rostlinstva z břehu i vody na vzdálenost do 30 m od okraje hladiny a organických naplavenin na břehových plochách po velké vodě, s uložením na hromady na vzdálenost 20 m. Obsahem standardu je shrabání pokoseného divokého porostu do vzdálenosti do 30 m od okraje hladiny, shrabání vodního rostlinstva z břehu i z vody a shrabání organických naplavenin po velké vodě s uložením na hromady na vzdálenost do 20 m, spálení po zaschnutí.

Ošetření trávníku

Ošetřením trávníku se rozumí jednorázové ošetření trávníku bez ohledu na způsob založení . Obsahem standardu je pokosení trávníku sekačkou nebo ve svahu kosou, shrabání, naložení shrabků na dopravní prostředek, odvoz do 20 km a složení, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit sklon obdělávané plochy.

Ošetření vysazených květin

Ošetřením vysazených květin se rozumí jednorázové ošetření vysazených květin. Ošetření vysazených květin v nádobách, na zvýšených záhonech, na skalce nebo květinové zídce se řeší příplatkem. Obsahem standardu je vypletí s případným odstraněním odkvetlých částí rostlin s naložením odpadu na dopravní prostředek, odvozem do 20 km a složením.

Dovoz vody pro zálivku rostlin

Dovozem vody pro zálivku rostlin se rozumí dovoz vody automobilem kropícím bez nákladů na dodávku vody. Obsahem standardu je naplnění cisterny vodou, dovoz vody automobilem kropícím, provedení zálivky. Popis standardu musí vymezit vzdálenost dovozu vody.

PŘÍLOHY

TŘÍDĚNÍ HORNIN PODLE TŘÍDY TĚŽITELNOSTI

Horniny se třídí do 7 tříd podle obtížnosti jejich rozpojování a odebírání. Tyto třídy se podle dohody nazývají "třídy těžitelnosti".

1. třída

Horniny

2. třída

Horniny

3. třída

Horniny

4. třída

Horniny

5. třída

Horniny

6.třída

Horniny

7. třída

Horniny skalní zdravé, masivní nebo s odlučností polyedrickou, kulovitou, sloupcovou apod. s jednotlivými zaklíněnými hranami, s plochami dělitelnosti sevřenými ve vzdálenosti větší než 250 mm. Patří sem např. křemence, křemité žuly, křemité ruly, diority, diabasy, čediče se silně sloupcovitou odlučností, spility, buližníky, rohovce, gabra, andezity, amfibolity, granulity, granodiority, slepence s křemitým tmelem, rohovcové vápence, žilní křemeny, znělce.

POZNÁMKA:

Třídy dělitelnosti se dají charakterizovat způsoby, jejichž prostřednictvím je možné příslušné horniny rozpojovat.

Osamělé kameny s objemem do 0,1 m3 jednotlivě se považují za součást té horniny, ve které jsou uložené. Jde o kameny, které se ve výkopišti vyskytují nejvýše po dvou na jednom místě a vcelku představují nejvýše 1% objemu daného výkopu.
Kameny a piloty se zatřiďují podle vrstev, v jakém jsou zachované a podle objemu jednotlivých kusů.
Kameny o objemu přes 0,1 m3 jednotlivě se zatřiďují do 5., 6. nebo 7. třídy podle charakteristik, platných pro tyto třídy.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00